Informatia Medgidiei, Cotidian de informare si opinie Anul 1, nr. 1. Luni 18 Iunie 2018

Cafeaua – între dependenţă şi profilaxia bolilor

Categoria : Sanatate |

Cum influenţeazaă cafeaua organismul? Este ea dăunatoare sau îl ajută în vreun fel? Acestea sunt întrebări pe care la un moment dat şi le pune fiecare dintre noi.

 

Proprietăţile cafelei

Proprietăţile utile ale cafelei sunt: uşor purgativă şi diuretică; proprietăţi excitante; vă permite să nu adormiţi atunci când aveţi nevoie de acest lucru; stimulent uşor care poate îmbunătăţi activitatea cerebrală.

Proprietăţile negative ale cafelei sunt: folosirea peste măsură a cafelei creşte riscul afecţiunilor cardiace şi, în acelaşi timp, creşte tensiunea arterială; poate creşte nivelul colesterolului în sânge; poate provoca migrene persoanelor cu o sensibilitate ridicată; la femei, folosirea în cantităţi mari a cafelei creşte riscul dezvoltării osteoporozei în viitor; creşte pierderea substanţelor minerale din ţesuturile osoase.

Cafeaua este un izvor bogat de cafeină şi, de asemenea, de alte substanţe active, dintre care una singură – acidul nicotinic – are valoare nutritivă. Aceasta se formează prin procesul de prăjire a boabelor de cafea. O ceaşcă de cafea conţine aproximativ un gram din această vitamină. Ar trebui să beţi 15 ceşti de cafea pentru a asimila cantitatea de acid nicotinic necesară unei persoane adulte. În general, valoarea nutritivă a cafelei este determinată de cantitatea de zahăr şi de lapte adăugată.

 

Cafeaua şi profilaxia cancerului la intestinul gros

 

Presupunerile despre faptul că această băutură creşte riscul apariţiei cancerului de pancreas nu s-au confirmat. Mai mult decât atât, cercetarile recente permit afirmaţia că în profilaxia cancerului intestinului gros contribuie şi cafeaua.

În acelaşi timp, femeile trebuie să limiteze consumul de cafea. Ultimele cercetări au arătat că la femeile care beau în mod regulat mai mult de trei-patru ceşti de cafea pe zi creşte probabilitatea apariţiei fragilităţii oaselor – osteoporoza – după apariţia menopauzei şi la o vârstă mai înaintată.

Cafeaua este una dintre cele mai răspindite cauze ale migrenei. Mulţi sunt cei care afirmă că nu pot dormi dacă au băut o cafea seara.

 

Persoanele care preferă cafeaua decafeinizată pentru a evita acţiunile excitante ale cafeinei se supun influenţei altor chimicale. Analiza dizolvanţilor organici care se folosesc pentru înlăturarea cafeinei a arătat că doi dintre aceştia sunt cancerigeni. Cea mai veche, cea mai sigură, dar şi mai puţin eficientă metodă foloseşte apa pentru decafeinizare, pentru că în apă se poate dizolva cafeina.

 

Femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să limiteze consumul de cafea şi să bea nu mai mult de o ceaşcă de cafea cu lapte pe zi, pentru că embrionul asimilează cafeaua, dar o elimină mai greu decât organismul unei persoane adulte.

Cafeaua solubilă previne bolile de inimă

 

Potrivit rezultatelor ultimelor cercetări, cafeaua solubilă poate apăra omul de bolile de inimă. Această concluzie paradoxală a fost făcută de savanţii englezi. Ei au susţinut că cei care beau mai mult de cinci ceşti de cafea pe zi sunt supuşi unui risc mai scăzut al bolilor de inimă. Aceia care beau mai puţin de cinci ceşti de cafea se îmbolnăvesc mai uşor. Iar cel mai mare număr de afecţiuni cardiace se observă la cei care nu beau deloc cafea solubilă.

 

Rezultatele neaşteptate au provocat confuzie printre cercetătorii care, foarte mulţi ani,    s-au ocupat de această problemă, pentru că mai înainte se considera în mod tradiţional că consumul excesiv de cafea provoacă bolile de inimă. Acum este greu de spus dacă aceste concluzii sunt întâmplătoare sau îndreptăţite. Cercetătorii care au făcut aceste studii explică însă că aceste proprietăţi le are cafeaua solubilă care în trecut nu se folosea.

 

Claudia Mihailov

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cauta in arhiva ziarului

Selecteaza o data
Selecteaza o categorie
Cauta cu Google