Informatia Medgidiei, Cotidian de informare si opinie Anul 1, nr. 1. Luni 18 Iunie 2018

Filozofia şi practica râsului

Categoria : Sanatate |

Numai oamenii râd

 

Râsul – iată ce deosebeşte oamenii de animale. Fără îndoială că şi animalele se bucură, dar de ce nu râd? Putem explica acest lucru prin faptul că râsul este asociat cu veselia, voioşia caracteristice omului şi, mai ales, depinde în intregime de simţul umorului pe care numai omul îl posedă.

 

În lucrarea sa “Filosofia râsului”,  Leonid Karasev, unul dintre cei mai mari comici ai lumii, scria: “Noi, oamenii, putem fi amarâţi ca un câine, leneşi ca o pisică, obosiţi ca un cal ce a tras la plug, dar nu putem să râdem şi să zâmbim decât ca oamenii.”

 

Pentru a trece peste orice obstacol trebuie să râdem

 

În lumea inversată râsul se naşte ca o manifestare împotriva răului. Pentru a evita orice piedică, pentru a trece peste orice obstacol trebuie să râdem. Aşa funcţionează principiul inversabilităţii: dacă răul este luat în râs, atunci puterile sale malefice sunt neutralizate.

 

Încă din Evul Mediu se organizau carnavaluri, pe care europenii le sărbatoreau cu mult fast. La popoarele slave carnavalurile corespundeau obiceiurilor si tradiţiilor din Săptămâna Albă (sau Săptămâna Brânzei). Regele unor astfel de sărbatori era Râsul. Sub stăâinirea sa, realitatea se transforma intr-o adevarata euforie; ascetismul şi stricteţea legii lăsau loc desfrâului, beţiei şi lăcomiei. Cu toţii, laici şi clerici, bogaţi şi săraci, păcătoşi şi drept credincioşi se bucurau, zâmbeau, râdeau. Întreaga lume ceda nebuniei râsului. Lumea reală, ordonată, supusă legii lăsa loc celei haotice.

 

Şi asta se întâmpla deoarece în acea epocă s-a descoperit posibiliatea construirii unei lumi pe dos, fără stereotipuri, într-o perspectivă inedită. Într-o astfel de realitate cu valorile inversate sau negate, unde răufăcătorul devine om de bine, prinţul devine cerşetor şi Păcală cel mai mare înţelept, nu poate exista decât o lume a fariseilor. Râsul carnavalesc, chiar prin mediocritatea sa, oferă o noua viziune asupra tuturor lucrurilor. Numai în Lumea Râsului, în ciuda destinului potrivnic, avem ocazia să înfăptuim visuri irealizabile, să trăim experienţe neobişnuite în viaţa de zi cu zi.

 

În scurt timp luminile se sting, cortina cade, ne schimbăm costumele. Pentru majoritatea dintre noi viaţa redevine normală, ordonată, fără surprize, monotona până la următorul carnaval. Numai unii au şansa sau neşansa de a se pierde pentru totdeauna în Lumea Râsului.

 

Claudia Mihailov

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cauta in arhiva ziarului

Selecteaza o data
Selecteaza o categorie
Cauta cu Google