Informatia Medgidiei, Cotidian de informare si opinie Anul 1, nr. 1. Luni 18 Iunie 2018

Pepenii – virtuţi neştiute

Categoria : Sanatate |

Dacă până acum pepenii reprezentau, pentru cei mai mulţi, fructele ideale pentru perioada de vară, studiile cercetătorilor americani au arătat că aceştia conţin ingredientele necesare pentru a produce efecte asemănătoare cu ale celebrei pilule albastre şi, mai mult, să mărească libidoul, se anunţa în editia online a ScienceDaily.

„Pe măsură ce aprofundam studiile asupra pepenilor, cu atât mai mult descopeream calităţile extraordinare ale acestui fruct şi beneficiile pe care le aduce corpului uman. De multă vreme se ştia că pepenii au calitaţi curative, dar lista impresionantă a acestora creşte cu fiecare analiză”, susţine Bhimu Patil, cercetător la Texas A&M’s Fruit and Vegetable Improvement Center.

Oamenii de ştiinţă au descoperit în compoziţia banalului pepene o substanţă numită citrulina, substanţă ale cărei efecte asupra corpului uman nu erau încă pe deplin cunoscute. Studiile au arătat, însă, că, odată consumată, citrulina este transformată în arginină, aminoacid esenţial, prin reacţia unor anumite enzime.

„Reacţia citrulină-arginină previne bolile cardiace, întăreşte sistemul imunitar şi este benefică celor ce suferă de obezitate şi diabet. Pe de altă parte, arginina relaxează vasele de sânge şi tratează disfuncţiile erectile, la fel ca şi în cazul Viagrei”, subliniază acelaşi Patil.

Efectele curative ale pepenelui nu se opresc, însă, aici. Arginina îmbunătăţeşte circulaţia ureei, înlăturând substanţele toxice din corp. Chiar dacă un procent de aproape 92% din compoziţia unui pepene este reprezentat de apă, restul de 8% este încărcat cu lycopină şi antioxidanţi care protejează inima, prostata şi ajută la sănătatea pielii.

„Despre lycopină se ştia că există în cantitîăţi mari în tomate şi fructele roşii dar, acum, ştim că ea se gaseşte în concentraţie ridicată şi în compoziţia pepenilor. Studiile arătaseră că lycopina este mult mai bine absorbită de organism atunci când tomatele erau amestecate în salate cu ulei de măsline şi alte vegetale, cele mai indicate fiind spanacul şi fructele de avocado. Din păcate, consumul pepenilor cu spanac şi ulei de masline nu reprezintă un produs cu succes la public”, concluzionează Patil.

Lycopina se conservă cel mai bine în pepene atunci când acesta este introdus într-un mediu rece. Oamenii de ştiinţă încurajează consumatorii ca, odată ce au tăiat un pepene, să îl introducă în frigider.

Claudia Mihailov

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cauta in arhiva ziarului

Selecteaza o data
Selecteaza o categorie
Cauta cu Google